festgrupa | Projekt remontu kościoła p.w. św. Jana Chrzciciela w Turośli
15800
single,single-portfolio_page,postid-15800,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Projekt remontu kościoła p.w. św. Jana Chrzciciela w Turośli

Data:

2010-2014

Category
REALIZACJE
About This Project

Parafia pw. św. Jana Chrzciciela została erygowana w 1849 roku. Drewniany kościół parafialny p.w. św. Jana Chrzciciela w Turośli zbudowano na planie krzyża łacińskiego w 1871 r. staraniem ks. J. Ekstowicza. Rok budowy potwierdza data wykuta na kamieniu węgielnym przy głównym wejściu do kościoła oraz odkryty w trakcie badań więźby napis na stalowym okuciu. Podczas II wojny światowej zachodni szczyt świątyni wraz z częścią wieży został uszkodzony. Całkowitemu zniszczeniu uległą też wolnostojąca dzwonnica. Następnie w latach 1972-1974 i 1988-1989 obiekt przeszedł kolejne remonty. Na chórze znajdują się organy wykonane w 1901 roku przez Jana Szymańskiego w Warszawie.

Przed przystąpieniem do projektu wykonana została pełna dokumentacja przedprojektowa w zakresie inwentaryzacji, ekspertyzy konstrukcyjnej i mykologicznej.

Zakres prac budowlanych obejmował kompleksowy remont elementów konstrukcyjnych więźby dachowej, wież, poszycia dachowego oraz zewnętrznego szalunku wraz z zagospodarowaniem terenu i nowej instalacji elektrycznej.

Do istotnych zmian w estetyce kościoła należy zaliczyć decyzje zmierzające do scalenia kolorystycznego obiektu. W oparciu o archiwalne zdjęcie przyjęto, że obecna kolorystyka jest wynikiem współczesnych przekształceń, pierwotnie obiekt był wykonany z naturalnego drewna i zewnętrzny szalunek był niemalowany. W odniesieniu do wnętrza polichromowany strop oraz wymalowania chóru były wykonane w trakcie remontu w latach 80-tych ubiegłego wieku. Tylko na kolumnach analiza makroskopowa powierzchni pozwoliła stwierdzić kilka warstw kolorystycznych. Do współczesnych elementów należy także wewnętrzny szalunek deskowy utrzymany w naturalnej kolorystyce drewna. Stąd też w odniesieniu do wnętrza przyjęto zasadę odnowienia powłok malarskich w miejscach gdzie obecnie występują i zachowania ozdobnych polichromii wykonanych trzydzieści lat temu, zachowując jak największą ilość elementów w kolorze naturalnego drewna.

Projekt wykonany we współpracy z biurem architektonicznym „noba biuro architektury”.

Dane powierzchniowe:

– Powierzchnia całkowita – 908,9 m2

– Powierzchnia terenu – 4301,2 m2

 

Zespół autorski:

dr inż. arch. Marcin Górski

mgr inż. arch. Katarzyna Skiba

mgr inż. arch. Agata Bieńkowska

inż. arch. Tomasz Kowalik

mgr inż. arch. Damian Pędrakowski