festgrupa | Projekt budowlany przebudowy i adaptacji nieużytkowanej zabytkowej kuźni w Twierdzy Modlin do funkcji budynku mieszkalnego jednorodzinnego z usługami
15773
single,single-portfolio_page,postid-15773,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Projekt budowlany przebudowy i adaptacji nieużytkowanej zabytkowej kuźni w Twierdzy Modlin do funkcji budynku mieszkalnego jednorodzinnego z usługami

Data:

2011

Category
WIELOBRANŻOWE PROJEKTY BUDOWLANE I WYKONAWCZE
About This Project

Budynek znajduje się na obszarze cytadeli Twierdzy Modlin – zespołu fortyfikacyjnego wpisanego do rejestru zabytków. Obiekt został wzniesiony z cegły pełnej około 1900 roku na potrzeby rosyjskiej armii stacjonującej w twierdzy jako element zaplecza technicznego. O pierwotnej funkcji kuźni świadczy charakterystyczny układ przestrzenny z centralnie zlokalizowanym wolnostojącym przewodem kominowym obsługującym pierwotnie paleniska oraz położenie przy budynku stajennym.

Potrzeby funkcjonalne Inwestora wymusiły podniesienie dachu i wprowadzenie dodatkowej kondygnacji. Forma nadbudowy podyktowana została przez zachowanie pierwotnej geometrii dachu i wyniesienie jej na minimalną wysokość zapewniającą możliwość wprowadzenia drugiej kondygnacji użytkowej. Obwód nowego muru został też wycofany w stosunku do obrysu ceglanego muru.

W projekcie przewidziano wprowadzenie, w poziomie parteru budynku, niezależnej części usługowo-biurowej pod wynajem z własnym zapleczem sanitarnym i socjalnym. Pomieszczenia mieszkalne zlokalizowane zostały na poziomie podniesionego poddasza z gabinetem zlokalizowanym na parterze.

W projekcie przewidziano utrzymanie obecnego układu oraz stanu elewacji wskazującego na wiek budowli. Ubytki elewacji będą uzupełnione tylko w zakresie niezbędnym do utrzymania bądź polepszenia stanu technicznego obiektu.

Przy wprowadzaniu nowych elementów przestrzennych kierowano się zasadą takiego ich kształtowania aby okres ich realizacji był jednoznacznie czytelny jednak w najmniejszym stopniu dominował wizualnie nad historyczną strukturą. Zakres istotnych zmian historycznej struktury przewiduje w szczególności podniesienie połaci dachowych umożliwiające wprowadzenie funkcji użytkowych na poddaszu, z zachowaniem pierwotnych spadków.

– Powierzchnia całkowita – 217m2

 

Zespół autorski:

mgr. inż. arch. Marcin Biczyk

mgr. inż. arch Leszek Dobrowolski

dr inż. arch. Marcin Górski

mgr inż. arch. Paweł Kinsner