festgrupa | Projekt adaptacji części pomieszczeń Donżonu w Twierdzy Srebrna Góra do funkcji muzealno – ekspozycyjnych
15783
single,single-portfolio_page,postid-15783,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Projekt adaptacji części pomieszczeń Donżonu w Twierdzy Srebrna Góra do funkcji muzealno – ekspozycyjnych

Data:

2008-2013

Category
REALIZACJE
About This Project

W ramach prac adaptacyjnych we wnętrzach zabytkowej budowli przyjęto zasadę, wyeksponowania ceglanych ścian. Ubytki cegieł były uzupełniane tylko w zakresie niezbędnym do utrzymania bądź polepszenia stanu technicznego obiektu.

W ramach adaptacji utrzymano historyczny układ pomieszczeń.

Ze względu na dostosowanie pomieszczeń do nowych funkcji, konieczne było wprowadzenie nowych elementów zagospodarowania oraz naruszenie w niezbędnym zakresie struktur historycznych:

– wprowadzono przebicie technologiczne w sklepieniu kolebkowym umożliwiającym wyprowadzenie przewodu dymowego w pomieszczeniu technicznym do historycznej studni i wyprowadzenie na koronę wału,

– wprowadzono przebicia technologiczne umożliwiające prowadzenie przewodów wentylacji nawiewno-wywiewnej,

– zlikwidowano współczesne ścianki działowe.

Przy wprowadzaniu nowych elementów przestrzennych kierowano się zasadą takiego ich kształtowania aby okres ich realizacji był jednoznacznie czytelny, jednak w jak najmniejszym stopniu dominował wizualnie nad historyczną strukturą. Zgodnie z przyjętą zasada zastosowano jednorodny system podziału historycznych kazamat poprzez wprowadzenie lekkich konstrukcji stalowych zdystansowanych od ceglanych murów. Nowoprojektowanymi elementami zespołu muzealno-konferencyjnego są:

– współczesne posadzki ceglane z ogrzewaniem wodnym (w celu odróżnienia od elementów historycznych zastosowano odmienną kolorystykę cegły);

– przeszklono strzelnice,

– stalowa konstrukcja sanitariatów,

– stalowa konstrukcja antresoli w sali ekspozycyjnej,

– stalowa konstrukcja klatki schodowej prowadzącej do części biurowej,

– podziały pomieszczeń biurowych.

Układ konstrukcyjny antresoli sali ekspozycyjnej wzorowany jest na archiwalnym rysunku prezentującym przebudowę zbrojowni z 1854 roku. Elementy nośne głównych słupów wraz z głównymi belkami są odtworzeniem w wersji „stalowej” drewnianej konstrukcji stropu pośredniego. Elementy te wykorzystane są jako uniwersalny stelaż dla ekspozycji czasowych oraz miejsce umieszczenia współczesnych źródeł światła.

W 2013 roku Twierdza z wyremontowanymi wnętrzami uzyskała wyróżnienie w konkursie Zabytek Zadbany 2013 organizowanym przez Generalnego Konserwatora Zabytków.

Powierzchnia całkowita – 584,32m2

 

Zespół autorski:

mgr. inż. arch. Biczyk Marcin

inż. Dobrowolski Leszek

dr inż. arch. Górski Marcin

mgr inż. arch. Kaliński Daniel

mgr inż. arch. Kinsner Paweł