festgrupa | Koncepcja konserwatorska adaptacji koszar szyjowych w Forcie II Twierdzy Łomża do funkcji gastronomicznych
166
single,single-portfolio_page,postid-166,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Koncepcja konserwatorska adaptacji koszar szyjowych w Forcie II Twierdzy Łomża do funkcji gastronomicznych

Data:

2008

Category
KONCEPCJE ZAGOSPODAROWANIA
About This Project

Geneza powstania Twierdzy Łomża sięga 1883 r., kiedy to komisja kierująca pracami fortyfikacyjnymi na zachodnich granicach Rosji, pod kierunkiem ministra wojny gen. Piotra S. Wannowskiego, podjęła prace nad wzniesieniem systemu półstałych pozycji ufortyfikowanych na linii rzeki Narwi w: Pułtusku, Różanie, Ostrołęce i Łomży. Fort 2 (B) zbudowano na wzgórzu w odległości 1300 m od mostu, 1000 m na północny zachód od fortu I. Dzieło ma narys nieregularnego pięcioboku i wymiarach 160 x 230 m. Fort jednowałowy, fosa sucha, broniona z dwóch pojedynczych kojców w przeciwskarpie.

Program zagospodarowania budowli wykonany został w oparciu o przeprowadzone badania historyczne, których wyniki stanowią oddzielny rozdział opracowania. Badania dotyczyły w szczególności określenia pierwotnego wyglądu oraz wyposażenia budowli na podstawie:

– zachowanych fragmentów wyposażenia,

– materiałów historycznych,

– porównania z innymi obiektami o podobnej strukturze i funkcji.

Opracowanie zawiera wykonany w oparciu o waloryzację konserwatorską i inwentaryzację konserwatorski program zagospodarowania obiektu uwzględniający funkcję dydaktyczno-historyczną oraz wynikający z funkcji dydaktycznych program prac konserwatorskich. Oprócz sal konsumpcyjnych zaprojektowane zostały także wnętrza z otworzonym historycznym wyposażeniem koszar.

Dane powierzchniowe:

Powierzchnia całkowita – 621,47m2

Zespół autorski:

inż. Dobrowolski Leszek

dr inż. arch. Górski Marcin

mgr inż. arch. Kinsner Paweł